Få vackra och praktiska gardiner i köket

Gardiner i köket utsätts ofta för fukt, smuts, disk och os från matlagningen. Därför är det en fördel om köksgardinerna är lätta att rengöra. Samtidigt har köket i många hem blivit ett levande uppehållsrum, där vi träffas och delar dagens händelser. Därför måste gardinerna också vara vackra att titta på. På Nya Gardiner har vi flera lösningar om du vill ha en praktisk och dekorativ gardin till ditt kök. På denna sida ger vi dig våra bästa tips för att välja gardiner till köket.

Vit plisségardin i kök

tips 1: tänk på ditt behov av avskärmning

Ta reda på vilka behov du har för att kunna skärma av, så att du hittar en gardin som passar dina behov. 


Om du till exempel vill skärma av de insyn från utsidan, men ändå njuta av solen, då är en plisségardin en bra lösning. Med effekten top down/bottom up kan du skärma av grannarna och samtidigt justera ljusinsläppet, precis som du vill ha det. Plisségardinen är dessutom en elegant gardinlösning i ditt kök.

Plisségardin i kök

tips 2: Välj gardintyp efter fönstrets placering

När du ska välja gardintyp till ditt kök, är det en god idé att tänka på fönstrets avstånd till diskbänken och spisen. 

Om fönstret ligger en bra bit bort från spisen och diskbänken, kan du med fördel välja en plisségardin. Med effekten bottom up/top down kan du justera gardinen mycket precist, så att du lätt kan skärma av solens strålar och nyfikna grannar.

Om fönstret ligger närmare spisen och diskbänken, är det smart att välja en gardin som är lätt att rengöra. Persienner är ett utmärkt val eftersom de är extremt lätt att rengöra.

Plisségardin i kök

tips 3: se till att gardintypen och fönstret matchar

Olika gardintyper lämpar sig för olika fönster. Därför rekommenderar vi att du väljer en gardintyp som passar den typ av fönster som du har i ditt kök.

Plisségardiner i köket lämpar sig för de små fönstren. Om du har större fönsterpartier i köket, kan lamellgardiner vara en vacker och praktisk lösning. Persienner passar till de flesta typer av fönster och är också en mycket passande gardintyp till köket. 

Plisségardin i kök

Tips 3: välj gardiner som är lätta att rengöra

Gardiner i köket utsätts för lite av varje från matlagningen. Därför är det en fördel om köksgardinerna är lätta att rengöra.

Persienner passar bra till köket, eftersom de är otroligt lätta att rengöra. Gardinen kan torkas av med en fuktig trasa eller snabbt avmonteras och rengöras i såpvatten. Rullgardiner kan också användas i köket, eftersom de flesta typer av material kan rengöras med en fuktig trasa.


Du kan också använda andra gardintyperna i köket. Det är bara lite mer ansträngande att rengöra dem. Hissgardiner kan tvättas i diskmaskinen och plisségardinerna ska tvättas på kemtvätt.

Persienner i kök

Tips 4: gör köket personligt med färger

Många köksväggar är vita och därför passar det väldigt bra att ge rummet lite spets genom att välja en färgrik gardin. Vi har både gardiner i fina svarta nyanser och i ljusa färger, så det finns mycket att välja bland.


Hänger köket ihop med vardagsrummet, kan det vara en god idé att välja samma gardinfärg som i vardagsrummets fönster, eftersom det ger ett lugnt uttryck.


Färger har stor inverkan på hur vi upplever ett rum. Ljusa och kalla färger får ofta rummet att verka större, medan mörka och varma färger typiskt sett får rummet att verka mindre.

plisségardiner i kök

TIPS 5: SKAPA ETT ENHETLIGT UTSEENDE I DITT KÖK-VARDAGSRUM

Har du ett kök som hänger ihop med vardagsrummet, kan du med fördel välja samma gardinfärger för alla fönsterpartier. Det skapar lugn och balans i rummet.

Du kan enkelt kombinera olika typer av gardiner i ditt kök-vardagsrum. Välj till exempel en exklusiv lamellgardin i vardagsrummet och en praktisk persiennlösning i köket.

Om du vill ha olika gardintyper, men i samma färger i olika rum, är det en god idé att välja identiska märken som Luxaflex och Faber.

Kvinna vit plisségardin i kök

Nu är du redo

Med våra fem tips för val av köksgardiner är du väl förberedd för att ta nästa steg: Att besluta vilka gardiner du vill ha i ditt kök. Du kan beställa nya gardiner här i vår webbutik.


Var du frågor om våra produkter, är du alltid välkommen att kontakta vår kundtjänst.


Vi rekommenderar följande gardintyper för köket.

Låt dig inspireras av de produkterna nedan eller klicka på gardintypen ovan, om du vill se hela vårt utbud.


Mer inspiration?

På Pinterest har vi skapat ett galleri med gardiner i köket. Här kan du få en känsla av hur de olika gardintyperna kan se ut i både små och stora kök och i kök som hänger ihop med vardagsrum. Besök oss på Pinterest och få inspiration till ditt gardinköp.