Få bättre nattsömn med rätt gardiner

I sovrummet, handlar det om att skapa de bästa förutsättningarna för att få en god nattsömn. Samtidigt är sovrummet ett multifunktionellt rum, där vi ser på film, myser och läser böcker och tidningar. Det är också ofta i sovrummet som vi klär på och gör oss redo för dagen. På denna sida ger vi dig våra bästa tips för att välja gardiner till sovrummet.

rullgardin i sovrum

Tips 1: Tänk på hur ljust/mörkt du vill ha det

Det måste naturligtvis vara möjligt att stänga ute ljuset ur sovrummet på natten. Men det är skillnad på om vi vill sova i ett helt mörklagt rum eller föredrar att dagsljuset kan smyga in på morgonen. 


Sover du bäst med inget ljus från utsidan, en mörkläggningsgardin ett optimalt val. En plisségardin är i sin tur en bra lösning om du vill ha en mörkläggande effekt, men ändå vill kunna justera ljusinsläppet.

rullgardin vid säng

tips 2: Välj gardiner efter storleken på fönstren

Det är alltid en bra idé att välja en gardintyp som lämpar sig väl för det specifika fönsterpartiet.


Om du har mycket stora fönsterpartier i sovrummet, rekommenderar vi lamellgardiner. De finns i många olika lamellbredder, med flera justeringsmöjligheter och kan även levereras med mörkläggningstyg. 


Har du små fönster i sovrummet, då är rullgardiner ett praktiskt, vackert och plånboksvänlig val.

kvinna vid svart lamellgardin

tips 3: så skyddar du ditt privatliv i sovrummet

Sovrummet används inte bara på natten. Det är också typiskt här, vi klär på oss och gör oss redo för dagen. Därför vill vi gärna på en gång kunna släppa in dagsljuset och hålla nyfikna blickar ute. Det är möjligt med en plisségardin.


Flera av våra plisségardiner har den särskilda speciella  top down og bottom up, som gör ljusregleringen mycket flexibel. Det är därför de är ett bra val till sovrummet.

Top down plisségardin

tips 4: gardinens färg skapar stämning i rummet

De flesta vill ha ett lugnt uttryck i sovrummet. Gör du också det rekommenderar vi att du väljer gardiner i ljusa och dämpade färger. 

Mörka och varma färger får i regel ett rum att verka mindre, medan ljusa och kalla färger gör rummet större.


Vår mest populära gardin till sovrummet är den vita mörkläggningsgardinen. Duette Plisségardiner är också ett bra val för den moderna looken. Önskar du en svag kontrast till vita väggar, kan du välja en gråtonad gul eller beige nyans. 

blå plisségardin i sovrum

Nu är du redo

Med våra fyra tips för att välja gardiner till sovrummet, är du väl förberedd för nästa steg: Att besluta vilka gardiner du vill ha i ditt sovrum. Du kan beställa nya gardiner här i vår webbutik.


Var du frågor om våra produkter, är du alltid välkommen att kontakta vår kundtjänst.


Vi rekommenderar följande gardintyper till sovrummet.

Låt dig inspireras av de produkterna nedan eller klicka på gardintypen ovan, om du vill se hela vårt utbud.


Mer inspiration?

På Pinterest har vi skapat ett galleri med gardiner för sovrummet. Här kan du få en känsla för hur de olika gardintyperna kan se ut i både små och stora sovrum. Besök oss på Pinterest och få inspiration till ditt gardinköp.