Få bättre nattsömn med rätt gardiner

I sovrummet, handlar det om att skapa de bästa förutsättningarna för att få en god nattsömn. Samtidigt är sovrummet ett multifunktionellt rum, där vi ser på film, myser och läser böcker och tidningar. Det är också ofta i sovrummet som vi klär på och gör oss redo för dagen. På denna sida ger vi dig våra bästa tips för att välja gardiner till sovrummet.

rullgardin i sovrum

Tips 1: Tänk på hur ljust/mörkt du vill ha det

Det måste naturligtvis vara möjligt att stänga ute ljuset ur sovrummet på natten. Men det är skillnad på om vi vill sova i ett helt mörklagt rum eller föredrar att dagsljuset kan smyga in på morgonen. 


Sover du bäst med inget ljus från utsidan, en mörkläggningsgardin ett optimalt val. En plisségardin är i sin tur en bra lösning om du vill ha en mörkläggande effekt, men ändå vill kunna justera ljusinsläppet.

rullgardin vid säng

tips 2: Välj gardiner efter storleken på fönstren

Det är alltid en bra idé att välja en gardintyp som lämpar sig väl för det specifika fönsterpartiet.


Om du har mycket stora fönsterpartier i sovrummet, rekommenderar vi lamellgardiner. De finns i många olika lamellbredder, med flera justeringsmöjligheter och kan även levereras med mörkläggningstyg. 


Har du små fönster i sovrummet, då är rullgardiner ett praktiskt, vackert och plånboksvänlig val.

kvinna vid svart lamellgardin

tips 3: så skyddar du ditt privatliv i sovrummet

Sovrummet används inte bara på natten. Det är också typiskt här, vi klär på oss och gör oss redo för dagen. Därför vill vi gärna på en gång kunna släppa in dagsljuset och hålla nyfikna blickar ute. Det är möjligt med en plisségardin.


Flera av våra plisségardiner har den särskilda speciella  top down og bottom up, som gör ljusregleringen mycket flexibel. Det är därför de är ett bra val till sovrummet.

Top down plisségardin

tips 4: gardinens färg skapar stämning i rummet

De flesta vill ha ett lugnt uttryck i sovrummet. Gör du också det rekommenderar vi att du väljer gardiner i ljusa och dämpade färger. 

Mörka och varma färger får i regel ett rum att verka mindre, medan ljusa och kalla färger gör rummet större.


Vår mest populära gardin till sovrummet är den vita mörkläggningsgardinen. Duette Plisségardiner är också ett bra val för den moderna looken. Önskar du en svag kontrast till vita väggar, kan du välja en gråtonad gul eller beige nyans. 

blå plisségardin i sovrum

Nu är du redo

Med våra fyra tips för att välja gardiner till sovrummet, är du väl förberedd för nästa steg: Att besluta vilka gardiner du vill ha i ditt sovrum. Du kan beställa nya gardiner här i vår webbutik.


Var du frågor om våra produkter, är du alltid välkommen att kontakta vår kundtjänst.


Vi rekommenderar följande gardintyper till sovrummet.

Låt dig inspireras av de produkterna nedan eller klicka på gardintypen ovan, om du vill se hela vårt utbud.

Faber rullgardin mörkläggning

31 populära färger      
Tillverkad efter dina mått

För många är en mörkläggningsgardin i sovrummet oundgängligt och med god grund, eftersom en god nattsömn är viktig. Faber rullgardin mörkläggningseffekt är ett kvalitetssäkert val. Gardinen finns i 13 vackra färger och med möjlighet för automatisk styrning.
Priser från 1.043 kr.
Faber rullgardin mörkläggning

Base+ lamellgardin mörkläggning 127 mm

10 populära färger      
Tillverkad efter dina mått

Lamellgardiner kan också användas i olika rum och är också lämpliga som mörkläggningsgardiner vid större fönster. Gardinen är tillverkas efter dina mått och du kan välja mellan 11 vackra tygfärger med mörkläggningseffekt.
Priser från 877 kr.
Base+ lamellgardin mörkläggning 127 mm

Base+ lamellgardin mörkläggning 89 mm

10 populära färger      
Tillverkad efter dina mått

Lamellgardiner möjliggör effektiv ljusreglering. Du kan ställa in ljusinsläppet efter behov, allt efter om önskar mycket, lite eller inget ljus utifrån. Gardinen är tillverkas efter dina mått och du kan välja mellan 22 vackra färger.
Priser från 1.010 kr.
Base+ lamellgardin mörkläggning 89 mm

Faber lamellgardiner 63 mm

36 populära färger      
Tillverkad efter dina mått

Med Faber lamellgardin får du en modern lösning, som oavsett storleken ger en flexibel justering av ljus och insyn. Modellen med 63 mm lameller passar bäst till mindre fönster. Välj bland många tygtyper, listfärger och styrningsmetoder.
Priser från 2.205 kr.
Faber lamellgardiner 63 mm

Base+ Rullgardin mörkläggning

8 populära färger      
Tillverkad efter dina mått

Alla förtjänar en god nattsömn. Med vår Base+ rullgardin med mörkläggningseffekt säkrar du både en god nattsömn och kvalitet för pengarna. Gardinen är vår mest sålda mörkläggningsgardin.
Priser från 475 kr.
Base+ Rullgardin mörkläggning

Faber lamellgardiner 127 mm

36 populära färger      
Tillverkad efter dina mått

Med Faber lamellgardin får du en modern lösning, som oavsett storleken ger en flexibel justering av ljus och insyn. Modellen med 127 mm lameller passar till stora fönsterpartier Välj bland många tygtyper, listfärger och styrningsmetoder.
Priser från 1.033 kr.
Faber lamellgardiner 127 mm

VELUX Mörkläggningsgardin

23 populära färger      

Velux mörkläggningsgardin är en erkänd kvalitetsgardin som passar till alla hem. Gardinen finns i många vackra mönster och mörkläggningstyger för både barn och vuxna.
Obs: Gardinen passar endast VELUX fönster
Priser från 829 kr.
VELUX Mörkläggningsgardin

Luxaflex plisségardin Duette mörkläggning

21 populära färger      
Tillverkad efter dina mått

Plisségardiner är vackra att se på och samtidigt mycket funktionella. Denna gardin med mörkläggningstyg har en särskild isoleringseffekt, som gör rummets temperatur behaglig. Du kan också välja den moderna upp-/ned-funktionen, så att du får en ytterst flexibel ljusreglering.
Priser från 1.854 kr.
Luxaflex plisségardin Duette mörkläggning

Faber lamellgardin 89 mm

55 populära färger      
Tillverkad efter dina mått

Med Faber lamellgardin får du en modern lösning, som oavsett storleken ger en flexibel justering av ljus och insyn. Modellen med 89 mm lameller är en populär storlek, som är lämpad för alla slags fönster. Välj bland många tygtyper, listfärger och styrningsmetoder.
Priser från 1.272 kr.
Faber lamellgardin 89 mm

Luxaflex plisségardin

40 populära färger      
Tillverkad efter dina mått

Kollektionen från Luxaflex erbjuder en mängd vackra designer, så att du lätt kan hitta en gardin som passar dig. Plisségardinen finns med smarta top/down-funktionen som gör ljusregleringen extremt flexibel. Med den moderna PowerView®-lösningen kan du styra gardinen med din telefon.
Priser från 999 kr.
Luxaflex plisségardin


Mer inspiration?

På Pinterest har vi skapat ett galleri med gardiner för sovrummet. Här kan du få en känsla för hur de olika gardintyperna kan se ut i både små och stora sovrum. Besök oss på Pinterest och få inspiration till ditt gardinköp.