gör ditt vardagsrum personligt med gardiner

Gardiner betyder mycket för att atmosfären i ett rum, och de är minst lika viktig del av inredningen som t.ex. soffan. Förutom den praktiska delen för att stänga ute oönskat ljus, bidrar gardinerna också till att göra vardagsrummet till en mysig och trevlig att befinna sig på. Du kan göra ditt vardagsrum personligt genom att välja precis de gardiner, som passar dig och ditt hem. På denna sida ger vi dig våra bästa tips för att välja gardiner till vardagsrummet.

Plisségardin vid soffan

Tips 1: tänk över gardinens primära funktion

Det är en bra idé att bestämma vad gardinens primära funktion ska vara. Vill du skärma av från blickar utifrån? Eller handlar det mer om att kunna justera ljusinsläppet i vardagsrummet?


Plisségardiner är vackra och ger samtidigt som större flexibilitet när det gäller avskärmning och justering. 


Har du större fönsterpartier och -dörrar i vardagsrummet, rekommenderar vi lamellgardiner. De är praktiska till de stora fönsterna och utstråla lyx och kvalitet.

plisségardin i vardagsrum

tips 2: undvik reflektion på dina skärmar

I många hem vardagsrummet är ett rum med en rad olika syften. I vissa familjer sitter vardagsrum och kök ihop, i andra finns behov av att ha en arbetshörna i vardagsrummet och i riktigt många vardagsrum finns det ett soffhörn med tillhörande tv.


Har du projektor, tv eller en arbetshörna med en dator i vardagsrummet? Då är en god idé att överväga en mörk väv på gardinerna. Ju mörkare väven är, desto mer reflektion tar det nämligen från skärmarna.

Rullgardin på kontor

tips 3: ta höjd till temperaturen i vardagsrummet

Många vardagsrum kan bli riktigt vara under soliga dagar. Detta gäller särskilt nyare hus på grund av isoleringskraven. Det är bra att ha i åtanke när du ska välja gardiner.


Duette plisségardiner från Luxaflex särskilt lämpade för vardagsrummet, som är extra utsatt för solens strålar. Det isolerande dubbla väven skyddar mot solen på sommaren och håller värmen under vinterhalvåret. Har du stora fönsterpartier kombinerade med dörrar, är en lamellgardin en bra lösning. Gardinen gör det enkelt att öppna dörren så att vardagsrummet kan kylas ned.

Blå plisségardin i vardagsrum

Tips 4: visa din stil med färger

Många familjer samlas i vardagsrummet och det är även detta rum vi bjuder in gäster till för trevlig samvaro. Därför måste vardagsrummet uttrycka hemmets stil och det kan du bland annat göra med ditt gardinval.


Var inte rädd för att välja gardiner i färger. Tänka bara att de ska passa rummets övriga färgtema.


Var uppmärksam på att ljusa och kyla färger kan få vardagsrummet att se större ut, medan mörka och varma färger gör vardagsrummet mindre.

Röd plisségardin i vardagsrum

Nu är du redo

Med våra fyra tips för att välja gardiner till vardagsrummet, är du väl förberedd för nästa steg: Att besluta vilka gardiner du vill ha i ditt vardagsrum. Du kan beställa nya gardiner här i vår webbutik.


Var du frågor om våra produkter, är du alltid välkommen att kontakta vår kundtjänst.


Vardagsrummet är fullt av möjligheter och vilken gardintyp som passar bäst, beror mycket på dina behöv och stilmässiga önskemål. Därför rekommenderar vi nästan alla våra gardintyper till vardagsrummet.


Låt dig inspireras av de produkterna nedan eller klicka på gardintypen ovan, om du vill se hela vårt utbud.


MER INSPIRATION?

På Pinterest har vi skapat ett galleri med gardiner i vardagsrummet. Här kan du få en känsla för hur de olika typer av gardiner kan se i små och stora vardagsrum. Besök oss på Pinterest och få inspiration till ditt gardinköp.