underhåll av gardiner

Så tar du väl hand om dina gardiner. Med regelbundet och korrekt underhåll av dina gardiner håller de sig fina länge. På denna sida har vi samlat våra bästa tips om hur man underhåller och rengör gardiner och försäkrar att de håller länge.


Kvinna vit plisségardin i vardagsrum-kök

ALLA GARDINTYPER

För alla gardintyper gäller att tyget inte får komma i kontakt med frätande rengöringsmedel. När du putsar fönster är det därför en god idé att inte spreja fönsterrens direkt på rutan utan istället på en trasa, så du är säker på att det inte hamnar på gardintyget.


Genom de motordrivna kontrollsystemet, får motorns delar inte komma i kontakt med vatten, basiska lösningar eller syror.

rullgardin gul

RULLGARDINER

Rullgardiner kan dammas av med en dammvippa eller en mjuk borste. Du kan också dammsuga dem försiktigt med dammsugare litet munstycke med mjuk borste. Om du ska ta bort lätta fläckar från gardinen, så doppa försiktigt med en svamp eller mjuk trasa, som är fuktad med ljummet vatten tillsätt eventuellt lite flytande icke-syntetiskt diskmedel (t.ex. ulltvättmedel). Undvik vatten på den eventuellt metalliserade baksidan.

vit lamellgardin på kontor

LAMELLGARDINER

Lamellgardiner kan dammas av med en dammvippa eller en mjuk borste. Du kan också dammsuga dem försiktigt med dammsugare litet munstycke med mjuk borste. Om du ska ta bort lätta fläckar från gardinen, så doppa försiktigt med en svamp eller mjuk trasa, som är fuktad med ljummet vatten. Vissa lamellgardiner kan också tvättas i ett vattenbad, men det beror på typen. Därför rekommenderar vi att du hittar och följer tillverkarens instruktioner.


Om dina lamellgardiner skrynklar till sig kan du stryka dem med ett ångstrykjärn. Det är viktigt att du stryker dem på lägsta värmen. Är det en gardin med mörkläggningseffekt, ska du bara stryka på vävsidan. Du kan med fördel lägga en kökshandduk mellan lamellerna och strykjärnet för att undvika direkt värme på gardinen.

röd plisségardin på kontor

PLISSÉGARDINER

Plisségardiner kan dammas av med en dammvippa eller en mjuk borste. Du kan också dammsuga dem försiktigt med dammsugare litet munstycke med mjuk borste. Om du ska ta bort lättare fläckar från gardinen, så tvätta försiktigt med en urvriden trasa, som är fuktad med ljummet vatten (max 30 grader) tillsätt eventuellt lite icke-syntetiskt diskmedel (t.ex. ulltvättmedel). Torka därefter av med en ren trasa. Upprepa detta tills fläcken är borta. Kom ihåg att plisségardiner inte får inte böjas, vikas eller skrynklas. Många plisségardiner kan också tvättas - här rekommenderar vi att du hittar och följer tillverkarens instruktioner.


Det är en god idé att regelbundet dra upp dina plisségardiner helt. På så sätt motionerar du dina gardiner och säkerställer att de fortsatt går friktionsfritt upp och ned samt att plisseringarna håller sig fina länge.vit hissgardin

Hissgardiner kan dammas av med en dammvippa eller en mjuk borste. Du kan också dammsuga dem försiktigt med dammsugare litet munstycke med mjuk borste. Om du ska ta bort lätta fläckar från gardinen, så doppa försiktigt med en svamp eller mjuk trasa, som är fuktad med ljummet vatten.

Träpersienn vit soffa

TRÄPERSIENNER

Träpersienner kan dammas av med en dammvippa eller en mjuk borste. Du kan också dammsuga dem försiktigt med dammsugarens lilla munstycke med en mjuk borste eller använda en så kallad persiennborste, som är utformad för just detta. Vid dammsugning ska du stänga persiennen med ovansidan inåt, starta uppifrån och dammsuga från sida till sida över lamellerna. Ska du rengöra gardinen från lätta fläckar, så torka försiktigt av mellan lamellerna med en fuktig trasa.vit persienn i vardagsrum

ALUMINIUMPERSIENNER - enkel rengöring

Persienner kan dammas av med en dammvippa eller en mjuk borste. Du kan också dammsuga dem försiktigt med dammsugarens lilla munstycke med en mjuk borste eller använda en så kallad persiennborste, som är utformad för just detta. Vid dammsugning ska du stänga persiennen med ovansidan inåt, starta uppifrån och dammsuga från sida till sida över lamellerna. Om du ska ta bort lätta fläckar från gardinen, så doppa försiktigt med en svamp eller mjuk trasa, som är fuktad med ljummet vatten. Om gardinen är smutsigare, kan du rengöra den med en trasa, som är ordentligt urvriden i ljummet vatten med tillsatt mild såpa. Kom ihåg att torka persiennens stålöverlist ordentligt, så att den inte rostar.

blå persienn i kök

ALUMINIUMPERSIENNER - grundlig rengöring

Behöver gardinen grundligare rengöring, kan du bada den: Ta ner persiennen från fönstret genom att ta ut beslagen och ta av underlistens ändknoppar. Häng persiennen på en krok på badrummet eller utanför. Tvätta persiennen med en mjuk svamp doppad i ljummet såpvatten – tvätta först på ena sidan, vrid den och tvätta sedan på den andra sidan. Skölj därefter av all såpa med kallt vatten tillsätt eventuellt lite spolglans för att undvika kalkfläckar. Du kan också lägga persiennen i mjukt ljummet såpvatten i badkaret eller duschen. Undvik att böja gardinens lameller. Persiennen ska ligga med lamellernas baksida uppåt (undvik att dra ihop dem). Tvätta persiennen försiktigt med en svamp och skölj den med kallt vatten. Häng den därefter på tork och spreja eventuellt med spolglans. Häng först persiennen på plats när den är helt torr.Våra underhållsinstruktioner är grundligt utarbetade, men Nya Gardiner tar inget ansvar för när du rengör dina gardiner.


kolla TILLVERKARENS INSTRUKTION

Det kan finnas särskilda förhållanden för underhållet av dina specifika gardinprodukter. Därför rekommenderar vi att du alltid orienterar dig om tillverkarens instruktioner. På så sätt kan du vara helt säker på att du inte skadar gardinen, när du i själva verket önskar att förlänga dess livslängd. Nedan hittar du länkar till underhållsinstruktioner från några av våra tillverkare.


FABER (observera att det är en dansk hemsida)


VELUX 


LUXAFLEX


har du ingen städmani?

Om du inte är en stor rengöringsentusiast, kan du med fördel välja gardiner, som är extra lätta att underhålla. Det är i synnerhet persienner och rullgardiner, hissgardiner som kan tas ner och maskintvättas samt gardiner med särskilt damm- och smutsavvisande tyg.


Hitta inspiration nedan, där vi har samlat de mest rengöringsvänliga gardinerna.

Faber rullgardin

79 populära färger      
Tillverkad efter dina mått

Faber rullgardin är den idealiska lösningen om du vill ha ett modernt och stilrent utseende. Kollektionen har mer än 50 vackra designer med möjlighet att välja personliga bottenlister, tofsar och dekorationsband. Monteringen är enkel och snabb.
Priser från 737 kr.
Faber rullgardin

Faber rullgardin barnkollektion

31 populära färger      
Tillverkad efter dina mått

Här är den perfekta rullgardin för barnrummet. Välj bland många vackra och finurliga färger, mönster och motiv. Gardinen finns även med personliga bottenlister, tofsar och dekorationsband. Du kan välja automatisk styrning, så att ni slipper ha snöre i barnrummet.
Priser från 737 kr.
Faber rullgardin barnkollektion

Luxaflex rullgardin

32 populära färger      
Tillverkad efter dina mått

Luxaflex rullgardin är en kvalitetsprodukt rakt igenom. Med över 45 färgalternativ och fler styrningslösningar kan du designa gardinen, så att den passar in i just din hem. Välj till exempel den smarta PowerView®-styrningen, där du styr gardinen med din telefon.
Priser från 795 kr.
Luxaflex rullgardin

Base+ persienn

16 populära färger      
Tillverkad efter dina mått

Base+ persiennen är vår mest populära persienn. Den är särskilt lämplig för badrum och köksutrymmen, eftersom persiennen tål fukt och är mycket lätt att rengöra. Persiennen tillverkas efter dina mått och du kan välja mellan 18 vackra färger.
Priser från 247 kr.
Base+ persienn